Как топлината вреди на двигателя

Как топлината вреди на двигателя

С повишаването на работните температури се увеличават и изискванията към смазочния материал на двигателя на превозното средство.

Средната работна температура на автомобилния двигател е до 113 ºC. Не е необичайно този знак да бъде счупен при интензивна употреба.

По-специално, шофьорите, които управляват превозно средство с турбокомпресор, знаят колко температура може да повлияе на производителността и дълголетието на двигателя.

Автомобилните производители проектират двигатели с тези технологии за подобряване на производителността, за да бъдат в крак с все по-строгите стандарти за разход на гориво и емисии, като същевременно поддържат същото ниво на производителност. Такива съществени промени в двигателя водят до непрекъснато достигане на по-високи работни температури на двигателите. Въпреки това, екстремната топлина може да доведе до различни проблеми, които намаляват производителността и живота на двигателя.

Отломки и кал

Топлината може бързо да разгради двигателното масло и да образува отлагания по всмукателните клапани, които възпрепятстват въздушния поток в двигателя и допринасят за лошото уплътняване на горивната камера. Това може да доведе до по-груби празни ходове, неправилно запалване и намален разход на мощност и гориво.

Екстремната топлина разгражда добавките по-бързо, променяйки състава на маслото и предотвратявайки неговото смазване, охлаждане и защита по предназначение. Може да се натрупва утайка, която запушва тесните маслени канали и не позволява на маслото да достигне до ключови компоненти и да причини износване. Избягването на утайки е особено важно при двигатели, които използват променливо време на клапаните (VVT). По-сложните части на двигателя, които са чувствителни към утайка, губят своята функция, което води до по-ниска производителност.

Разход на масло

Тъй като маслото се изпарява, по-леките молекули се изпаряват, оставяйки след себе си по-тежки компоненти. Това води до увеличаване на вискозитета, което затруднява циркулацията на маслото и намалява горивната ефективност.

Като автомобилист може да сте се сблъсквали с този процес преди, когато колата ви "изчерпва" маслото и изисква чести презареждания. Изпаряването създава емисии, които допринасят за замърсяването на въздуха.

All comments