Защо двигателното масло трябва да се сменя?

Защо двигателното масло трябва да се сменя?

Всяко моторно масло ще загуби своята ефективност с течение на времето и трябва да бъде заменено, за да се поддържа оптимална работа на двигателя.

Нека да разгледаме какво се случва с моторното масло с течение на времето и защо трябва редовно да сменяте маслото.

Добавки - предназначени за работа

Към базовите масла се добавят добавки с цел намаляване на корозивните процеси в двигателя и подобряване на положителните свойства на моторното масло. Например, антиоксидантните добавки спомагат за забавяне на скоростта на окисляване.

Почистващите добавки помагат за предотвратяване на натрупване и утайки, докато почистват съществуващите натрупвания. Към някои смазочни материали се добавят добавки против износване, за да създадат защитна бариера върху металните компоненти и да предотвратят износването.

Разграждането на добавките е една от основните причини, поради които моторното масло губи своята ефективност и трябва да се смени.

ЗАГУБА НА ОСНОВНИ СВОЙСТВА

Базовите масла са основната съставка на всеки лубрикант. С течение на времето те губят своята ефективност поради следните фактори: окисляване, висока топлина, влага, загуба на вискозитет и разреждане на горивото.

ОКИСЛЕНИЕ

Взаимодействието между молекулите на кислорода и молекулите на моторното масло води до химическо разграждане на отделните вещества. Точно както кислородът покафенява нарязана ябълка или ръждясва метала, кислородът разгражда базовите масла и прави моторното масло по-малко ефективно.

ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ

Днешните двигатели работят по-горещо от всякога, с температури до 113°C.

ВЛАЖНОСТ

Вашето превозно средство е постоянно изложено на температурни колебания, дори ако е "само" паркирано в гаража. Тези температурни колебания водят до образуването на кондензирана вода във вашия двигател, която наред с други неща се отлага в моторното масло.

Оставянето на автомобила за дълги периоди от време или извършването на кратки пътувания, които не позволяват на двигателя да загрее напълно, може да остави вода в маслото, вместо да се изпари и да изтече през изпускателната тръба. Водата в моторното масло може да причини натрупване на утайка.

ЗАГУБА НА ВИСКОЗИТЕТ

Вискозитетът на моторното масло е едно от най-важните му свойства. Има пряко влияние върху защитата от износване. Вашият двигател е проектиран така, че да може да работи най-добре с двигателно масло с определен вискозитет (например 5W-30).

Интензивното налягане, на което маслото е подложено, когато е принудено между движещи се части, като интерфейса на буталния пръстен / стената на цилиндъра, може да наруши неговата молекулярна структура, което води до загуба на вискозитет.

С течение на времето двигателното масло 5W-30, за което е проектиран вашият двигател, вече е по същество масло 5W-20 и защитата от износване може да бъде компрометирана.

РАЗРЕЖДАНЕ НА ГОРИВОТО

Горивото може да бъде принудено покрай буталните пръстени и да замърси моторното масло, което води до загуба на вискозитета си. Честите кратки пътувания, при които маслото не може да достигне нормална работна температура, могат да бъдат особено проблематични, тъй като горивото не се изпарява и не може да изтече.

Прекомерното разреждане на горивото ще доведе до утайки и разливане, което изисква по-честа смяна на маслото.

All comments