Защо колата ми гори масло?

Защо колата ми гори масло?

Много шофьори са запознати с проблема: разходът на масло на автомобила изведнъж се увеличава бързо. Моторното масло трябва да се долива на всеки няколко седмици и жаждата на колата за масло изглежда е безкрайна. 

Очевидно е, че това не е нормално износване, но не може да се направи диагноза неизправност в движение. Има ли само технически дефект или могат да играят роля и други причини?

По-долу ще разгледаме точно тези въпроси и ще изясним защо маслото изгаря в двигателя и какво можете да направите за това в дългосрочен план. 

 

Изгаряне на моторно масло: Кратко резюме

Казано по-просто, причината за изгаряне на моторно масло може да бъде  свързаното с възрастта износване на буталните пръстени. Те се износват или дори се придържат към стените на цилиндъра. И при двата проблема моторното масло може да тече безпрепятствено по цилиндрите и в горивните камери, където след това се изгаря.

 

Горящо двигателно масло: Подробен анализ на проблема

Предишният раздел обясни действителния краен резултат защо се използва или изгаря повече двигателно масло от обикновено. Причината за това може да бъде следната:

• Нестабилно двигателно масло

• Моторно масло с недостатъчен вискозитет

• Износени уплътнения на клапани

• Износени или залепнали бутални пръстени

 

Износването на буталните пръстени

Повечето бутални пръстени в автомобилите имат три пръстена. Първите два пръстена притискат плътно стената на цилиндъра и по този начин затварят горивната камера, така че горивните газове да останат в камерата и да не попадне моторно масло в нея. Третият пръстен се нарича още маслен пръстен. Той изстъргва филма смазка от стената на цилиндъра и изтласква моторното масло обратно в двигателното отделение. Тъй като много тънък маслен филм винаги остава и се отлага върху буталните пръстени, често е част от факта, че маслото изгаря поради топлината в горивната камера. Това е напълно нормална част от консумацията на масло. Какъв разход на масломоже да се класифицира като "нормално" поради това горене зависи от съответния двигател. По-новите двигатели обаче не трябва да се доливат твърде много, тъй като обикновено се изгаря много малко. Следователно нивото на маслото трябва да се проверява редовно, за да се следи консумацията на масло.

 

Използването на неправилно двигателно масло ще доведе до изгаряне

Въпреки най-добрите грижи, износването не може да бъде напълно спряно, а само овладяно. Буталните пръстени са постоянно изложени на екстремни натоварвания и следователно се износват. Снимката показва как може да изглежда износеното бутало. Това износване води до повишен разход на масло, особено след по-голям пробег. Но защо буталните пръстени могат да се износват по-бързо от обикновено? Тук се намесва грешното или некачествено двигателно масло.

Неправилното двигателно масло означава, че избраният вискозитет е твърде нисък . Колкото по-нисък е вискозитетът, толкова по-рядко е двигателното масло. При износване на буталните пръстени нещо по-тънко прониква в отворите по-лесно и още по-бързо и изгаря. Поради тази причина отново е препоръчително да изберете само предписаните вискозитети, които се препоръчват за двигателя. Също така е препоръчително да използвате двигателно масло, което изрично се бори срещу износването и отлаганията. 

В случай на двигателни масла с по-ниско качество, химически повреди могат да възникнат преждевременно при по-високи температури. Химичният състав се разпада и моторното масло изгаря по-бързо. Това изгаряне след това оставя остатъци върху буталата. Буталото може да се залепи за тези остатъци и да стане неактивно. Моторното масло се принуждава от налягането покрай тези неактивни бутала и се влива директно в горивните камери, където изгаря. Освен това, в случай на химическо разпадане, разтворимите вещества се изпаряват първо и обемът на двигателното масло намалява (сравнимо с изпаряващата се вода). В резултат на това не само качеството на моторното масло се изпарява, но и нивото на маслото в двигателя ефективно спада.

Заключение

Може да има различни причини за повишен разход на масло от изгаряне на двигателно масло . Това, което е сигурно, е, че не целият двигател трябва да има технически дефект, но само спукащите бутални пръстени могат да бъдат виновни. Преди всичко, изборът на по-лошо двигателно масло или грешен вискозитет може да увеличи износването на буталните пръстени и да увеличи разхода на масло. Затова винаги разчитайте на висококачествено и преди всичко препоръчано двигателно масло за вашия автомобил. Ако това също има защита от износване и дренаж, това може да има дългосрочен ефект върху по-ниския разход на масло.

All comments